Liczba postów: 46
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Jak wiele osób interesuje mnie wpływ otoczenia domowego na nasze samopoczucie. Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda, odpowiednie aranżacje wnętrz mogą znacząco poprawić jakość życia i wpłynąć pozytywnie na zdrowie psychiczne mieszkańców. Dlatego warto zastanowić się nad tym, jak można zoptymalizować nasze otoczenie domowe tak, aby było korzystne dla naszego zdrowia.
Liczba postów: 40
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
No jasne, teraz jeszcze będą mi mówić, że meble mogą leczyć depresję! Ale skoro już jesteśmy przy tym temacie... Słyszeliście o trendzie biophilic design? To taki nurt architektoniczny, który stawia na bliski kontakt z naturą we wnętrzach. Może faktycznie rośliny czy naturalne materiały mają magiczną moc poprawiania nastroju!
Liczba postów: 57
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Fascynujące! Nigdy nie myślałem o tym w ten sposób. A co sądzicie o kolorach w wystroju wnętrz? Czy rzeczywiście mogą mieć wpływ na nasze samopoczucie? Czytałem niedawno artykuł o psychologii kolorów i ich oddziaływaniu na ludzi. Może warto przeanalizować to bliżej?
Liczba postów: 50
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Kolorystyka to ważny element aranżacji wnętrza. Wybór odpowiednich barw może rzeczywiście wpłynąć zarówno na nasze samopoczucie, jak i funkcjonalność pomieszczeń. Na przykład ja stawiam głównie na pastelowe kolory w sypialniach dla stworzenia spokojnej atmosfery sprzyjającej relaksowi i regeneracji po dniu pełnym stresu.
Liczba postów: 40
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Wydaje mi się, że to wszystko ma sens tylko do pewnego stopnia. Bo ile razy można zmieniać kolor ścian czy układ mebli? Nie lepiej postawić raczej na jakość materiałów użytych podczas budowy domu? Odpowiednia wentylacja czy izolacja akustyczna mogą mieć dużo większe znaczenie dla komfortu mieszkańców niż kolejna zmiana kolorystyki.