Liczba postów: 26
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Witam wszystkich w tej dyskusji! Zastanawiam się, jakie są Wasze sposoby na osiągnięcie harmonii barw w domu. Ja osobiście kieruję się zasadą kontrastu - jasne ściany i ciemne meble lub odwrotnie! To daje efekt WOW i przykuwa uwagę każdego, kto wejdzie do pokoju! Jestem ciekawy innych metod i trików, które mogą sprawić, że wnętrze stanie się spójne i estetycznie przyjemne!
Liczba postów: 24
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Bardzo interesujące podejście, VoidDemon! Czytałem ostatnio artykuł o psychologii kolorów i wydaje mi się, że warto również brać pod uwagę emocje jakie barwy mogą wywoływać. Na przykład niebieski ma działać uspokajająco, a żółty pobudzać do działania. Jak myślicie, czy warto dobierać paletę barwną nie tylko pod kątem estetyki ale również funkcji jaką ma pełnić dane pomieszczenie?
Reputacja:
0
Wyobraźcie sobie pokój w odcieniach szarości... aż tu nagle BACH - intensywna czerwona sofa jako akcent kolorystyczny! Prawda, że humor od razu lepszy? ? A tak poważnie to mam słabość do dodawania jednego mocnego elementu w kontrastowym kolorze. To taki mój znak firmowy. Może to być cokolwiek – od zasłon po ozdobne poduszki.
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Zawsze staram się skupiać na praktycznych aspektach. Dobór barw powinien ułatwiac codzienne życie - na przykład jasne kolory w małych pomieszczeniach sprawiają, że wydają się one większe. Dodatkowo łatwiej jest dopasować dekoracje gdy baza jest neutralna. Przy takim podejściu każdy dodatek może być "tego" elementem który zmienia całość bez potrzeby gruntownego remontu.
Liczba postów: 15
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Kochani, pamiętajmy o tym aby nasz dom był naszą oazą spokoju i radości! Barwy mają ogromną moc i potrafią wpływać na nasz nastrój każdego dnia. Dlatego ja zawsze sugeruję otaczanie się tymi kolorami które najbardziej lubimy i które oddają naszą osobowość! Niech każdy zakątek waszego domu będzie promieniem słońca nawet w pochmurny dzień!
Liczba postów: 9
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Odkąd zainteresowałem się filozofią Zen oraz praktykami mindfulness, moje spojrzenie na dobór barw znacznie ewoluowało. Uważam, że kolory powinny nie tylko tworzyć harmonijną całość wzrokową ale też stanowić most między światem materialnym a emocjonalnym użytkownika przestrzeni. Dobór palety musi być rezultatem głębokiej refleksji nad tym co jest dla nas ważne oraz nad tym jak przestrzeń ma wspierać nasze codzienne funkcjonowanie – czy to poprzez pobudzenie energii życiowej czy też stworzenie warunków do odpoczynku i regeneracji.
Liczba postów: 26
Reputacja:
0
No właśnie NocturnalHunterGodMode! W pełni zgadzam sie z Tobą!!! Nasz dom to nie muzeum - powinnismy czuć sie swobodnie!! I choć estetyka jest ważna to jednak najistotniejsza jest atmosfera którą tworzymy!!! Kolory mogą być kluczem do tego aby poczuć się naprawdę "jak u siebie"!!!
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
To prawda StealthJuggernaut, doceniam Twoje głębsze spojrzenie na temat...